To, jaka dieta w ciąży będzie stosowana, ma ogromny wpływ nie tylko na stan zdrowia kobiety, ale i również na prawidłowy rozwój dziecka. Sprawdź, jakie są główne zasady zdrowego żywienia, którymi powinna kierować się przyszła mama.

Dieta dla kobiet w ciąży bogata w kwas foliowy

Dieta dla kobiet w ciąży, powinna być bogata w kwas foliowy. Jego mała ilość lub brak w czasie pierwszych tygodni życia dziecka, a nawet przed samym zajściem w ciążę może spowodować wady cewy nerwowej u płodu. Strona https://projektzdrowie.info/diety/dieta-przyszla-mama/ zaleca, aby każda kobieta przyjmowała co najmniej 0,4 mg kwasu foliowego każdego dnia, przez okres nie krótszy niż 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciążę i przez kolejne 12 pierwszych tygodni ciąży. Przyjmowanie kwasu foliowego powinno się każdorazowo konsultować z lekarzem prowadzącym ciążę lub lekarzem rodzinnym.

Pamięta o odpowiedniej suplementacji jodu, żelaza oraz kwasów DHA. Przyjmowanie wszystkich z wcześniej wymienionych substancji i preparatów należy konsultować z lekarzem prowadzącym.

Twój jadłospis powinien składać się z wszystkich grup produktów spożywczych. Powinien zawierać nie tylko produkty zbożowe, owoce i warzywa, ale również mleko i inne produkty mleczne, nie zapominając o mięsie, rybach, wysokiej jakości wędlinach, jajach, a także tłuszczach pochodzenia roślinnego.

Należy spożywać produkty zbożowe, które powstają jedynie z pełnego przemiału, ponieważ zawierają one zazwyczaj dwa, a w niektórych przypadkach również trzy razy więcej składników odżywczych, niż produkty zbożowe, które są wysokoprzetworzone. Podczas ciąży, to właśnie en rodzaj produktów pochodzących z pełnego ziarna powinien być podstawą żywienia każdej kobiety.

Nie zapominaj o piciu mleka lub kefiru, a także innych produktów z grupy nabiału. Nabiał jest bezkonkurencyjnym źródłem wapnia, które jest bardzo ważne w utrzymaniu prawidłowego rozwoju kości dziecka, jak i również dostarcza solidną dawkę witaminy B2 oraz B12, nie zapominając o białku. Pamiętaj jednak, aby wybierać produkty mleczne, które posiadają niską zawartość tłuszczu.

Jednym z najbardziej istotnych elementów diety w czasie ciąży jest spożywanie właściwych porcji ryb, mięsa i wysokiej jakości drobiu. Jest to bezwzględnie najlepsze źródło białka, którego potrzebuje w okresie ciąży matka i dziecko. Produkty te dostarczają również odpowiednią ilość żelaza. Z kolei ryby morskie należą do grupy żywności bogatej w kwasy tłuszczowe, takie jak Omega-3, które mają korzystny wpływ na intelektualny rozwój dziecka.

Owoce i warzywa powinny być przede wszystkim spożywane na surowo, ponieważ zawierają one w sobie wówczas najwięcej składników mineralnych i witamin takich, jak witamina C (pomaga wchłaniać żelazo) oraz witamina E. W ich składnie znajduje się również kwas foliowy, a także błonnik pokarmowy, który pośrednio ma wpływ na właściwą pracę przewodu pokarmowego. Szczególnie ważne jest, aby w czasie ciąży spożywać takie pokarmy, jak brokuły, brukselka, marchewka, pomidory i natka pietruszki.